maandag 14 september 2015

Hond en sport

Sporten met je hond. Met je Beardie ( en andere honden natuurlijk ook) kun je een heleboel hondse sporten doen. Veel honden vinden het heerlijk om samen met de baas te gaan joggen of aan de fiets mee te lopen, naast de dagelijkse wandelroutes natuurlijk. Zelf kende ik vroeger een aardig gespierde hond, die elke dag, ongeacht het weer, samen met de baas ging zwemmen in openbaar water.
Maar het scala aan hondse sporten die je kunt beoefenen via een hondenvereniging of hondenschool is de laatste tien jaar flink in variatie toegenomen. Kon je vroeger vooral terecht voor gehoorzaamheid of behendigheid en bij de politiehondenvereniging voor pakwerk/IPO.Tegenwoordig is de keuze enorm.
Of je hond nu jong of ouder is, welk ras hij/zij ook is, of je hond bepaalde activiteiten niet mag doen omdat ie bijvoorbeeld ED/HD heeft, jijzelf net zo effectief wilt trainen als de hond rennen moet, of je recreatief of competitief bezig wilt zijn, er is altijd wel een sport mogelijk die zowel bij je hond als bij jou als zijn baasje past.
Gehoorzaamheid vind je in allerlei gradaties van Elementaire Gehoorzaamheidslessen tot Obedience, voor honden van puppyleeftijd die het commando zit aangeleerd krijgen tot zij die een extra uitdaging in wedstrijd verband niet uit de weg gaan.
Voor zij die er echt op uit willen gaan met de hond zijn er tegenwoordig sporten als Canicross en Steppen. Bij canicross zit de hond door middel van een speciale lijn aan de baas vast en legt samen met hem al hardlopend zo snel mogelijk een parcours af ( door onregelmatig/ bosrijk gebied).
Steppen met je hond is als je dat zelf wilt gaan doen misschien een dure sport. Een Dogstep kost gauw een paar honderd euro. Maar het is ook een sport die je vrijwel overal kunt uitvoeren nadat je de hond hebt aangeleerd hoe hij naast de step mee moet gaan. Er worden door diverse scholen inmiddels workshops gegeven waarbij je aanleert hoe je dit doet. Voor je eigen conditie zijn deze sporten natuurlijk ook helemaal niet slecht ;)
Je kunt ook gaan trainen voor de UV-proef, een Uithoudingsvermogen proef waarbij de hond, na gedegen training!, 20 kilometer lopen op een snelheid van 12-15 km/u naast de fiets moet afleggen en erna nog een gehoorzaamheidsparcours aflegt. Tijdens de pauzes in de proef word de hond lichamelijk gecontroleerd op voetzolen en vermoeidheid. Het behalen van de proef laat de werkwil en uithoudingsvermogen van de hond zien.
Waterwerk is een sport die veel beoefent wordt door honden die vroeger ten doel hadden hun bazen te helpen bij visserij activiteiten ( vb newfoundlander). Het bewegen in het water zorgt voor een sterke bespiering. De honden moeten in het water een boot en een pop ( drenkeling) leren ophalen en een dummy naar de baas brengen. Ze kunnen opgaan voor diverse diploma's ( brevetten) en jaarlijks meedoen aan een watertrial.
Dan heb je behendigheid ofwel Agility, een competitieve sport, waarbij de uitdaging ligt in het zo netjes mogelijk nemen van hindernissen als hordes, walk-overs en tunnels, volgens een meestal vastgesteld parcours in een zo kort mogelijke tijd. En waarbij jij als handler meerent naast de hond die het parcours aflegt. Een sport waarbij een gedegen opbouw nodig is om de hindernissen aan te leren en blessures te voorkomen. Geschikt voor rassen die niet te zwaar gebouwd zijn en vooral al zijn uitgegroeid vanwege de belastingen op achter- en voorhand. Rasgroep 1, collies en herdershonden zijn veel vertegenwoordig in deze sport.
Er zijn verschillende afgeleide sporten van agility die meer geschikt zijn voor honden die blessuregevoelig zijn, waarbij naast een deel behendigheid ook een deel
gehoorzaamheid wordt aangeboden. Agidience ( Agility-Obedience) bijvoorbeeld. Of Rally-O waarbij de hond met de handler samen een parcours volgt waarbij via bordjes aanwijzigingen worden gegeven voor de uit te voeren opdracht, zo moet de hond bijvoorbeeld bij een pion gaan liggen of moet een kom hier uitgevoerd, terwijl elders een aantal hordes genomen moet worden.
De nieuwe sport Hoopers is een vorm van behendigheid met vrij minimale belasting voor hond en handler, en daardoor ook zeer geschikt voor een baas die zelf moeilijk ter been is. Het variabele parcours bestaat uit hoopers ( bogen waar de hond onderdoor moet gaan), Tonnen ( er om heen) en tunnels ( er door heen) en wordt samen met de baas doorlopen.
Voor honden die dol zijn op het vangen van een bal of frisbee is flyball of Dogfrisbee waarschijnlijk de sport waarin baas en hond hun passie kwijt kunnen. Ook voor deze sporten geldt dat het goed moet worden opgebouwd en de hond een bepaalde leeftijd en bouw moet hebben waarbij blessures voorkomen kunnen worden.
Bij Flyball is het de bedoeling dat de hond, aangestuurd door zijn baas, een aantal hordes neemt om vervolgens met zijn poot een apparaat te openen waaruit een bal opkomt, die hij opvangt en via de hordes terug naar zijn baas neemt. Iedereen heeft vast wel eens mensen op het strand zien frisbeƫen. De een gooit, de ander vangt. Bij Dogfrisbee heet deze variatie Toss&Fetch. Er bestaat ook nog de freestyle variant waarin de hond continue in beweging blijft met de ene na de andere frisbee en waarbij handler en hond samenwerken om door middel van trucs en sprongen( tegen/op de baas bijvoorbeeld)een zo mooi mogelijk schouwspel er van te maken.
Ook een sport waarbij uiterste precisie goed denkwerk vanuit de hond en teamwork met de baas vereist en dan een mooie muzikale show oplevert is Doggy Dance. Op you tube kun je er prachtige shows van terugvinden die het bekijken absoluut waard zijn.
Het beoefenen van denk en balans sporten is tegenwoordig ook een sport, die voor zij die het standaard trainveldje voorbij zijn, een nieuwe passie aanbiedt. Je werkt nauw samen met je hond wat de band ten goede komt. Ook wordt er veel denkwerk van de hond gevraagd die naast lichamelijk ook geestelijk lekker moe wordt.
Bij Balanssporten wordt veel coƶrdinatie gevraagd. De hond leert zijn spieren optimaal gebruiken zonder deze extreem te belasten door ondermeer het aanraken van targets en het balanceren op ballen of andere attributen. Het heeft vaak een geruststellende werking op de hond waardoor het goed gebruikt kan worden om een hyperactieve hond tot rust te brengen.
Denksport kan zowel kleinschalig als groter worden ingezet. Het maakt lekker ( geestelijk) moe en biedt voldoening voor de hond. De hond moet nadenken over hoe hij zijn doel kan bereiken en maakt veel gebruik van zijn neus. Of het nu het zoeken naar koekjes in een ballenbak of snuffelmat, het gebruik maken van een hondenpuzzel of een echte speurtraining betreft waarbij de hond een spoor moet volgen naar een atrribuut of "wild".
Speurwerk is ( geestelijk) vermoeiender voor de hond zelf dan jachttraining, omdat hij/zij intensiever met zijn neus aan de gang gaat om sporen te volgen. Bij jachttraining maakt hij meer gebruik van zijn appporteerkwaliteiten en kan hij naast speuren ook zijn ei kwijt in apporteren en revierwerk over grotere afstanden. Mits apporteren ( terugbrengen van een attribuut) in zijn/ haar bloed zit, zijn zowel speurwerk als jachttraining als sport geschikt voor veel hondenrassen. Al zal de echte jachttraining toch vooral worden beoefend door zij die een jachthond of retriever bezitten.
Voor de hoeders/ herdersrassen zijn er ook mogelijkheden tot het volgen van schapendrijven.In Nederland helaas vooral voor de Border Collie. Vooraf wordt met een aanlegtest bepaald of de hond in kwestie nog beschikt over de genetische aanleg ertoe. De Belgische Bearded Collie organiseert gelukkig inmiddels al weer een paar jaar in het voorjaar een aanlegtest speciaal voor dit ras. In Hasselt bestaat er ook de mogelijkheid om lessen in het schapendrijven te volgen. Hopenlijk volgen er ook verenigingen en leslokaties in Nederland voor mijn ras.

Zelf beoefen ik sinds deze zomer met mijn Bearded Collie Nienke Treibball. Hoewel vaak wordt gedacht dat het een afgeleide vorm is van schapendrijven maar het is een compleet andere sport. In Duitsland ontdekt door Jan Nijboer en zo in Nederland terecht gekomen. Het is een weinig belastende sport, waarbij de hond met de handler samenwerkt, om afhankelijk van het leerniveau tot max 8 ballen ( Bearded Collie doorsnede 65cm), vanuit een driehoek ( 4-3-1, zoals bij poolbiljart), op aanwijzigingen de ballen de goal in probeert te werken binnen een bepaalde tijd ( 10 min/ 8 ballen). en maakt er gebruik van de hand/stem/fluitcommando's away, comebye, stop, push en vooruit.En elke les start met een gedegen warming-up om blessures te voorkomen. Het is een intensieve sport die veel denkwerk vanuit de hond zelf vraagt en daardoor zelfs in de eerste lesfase best vermoeiend.
Met zo'n variatie aan hondse sporten moet een getrainde, slank en dus gezonde hond en een super baas-hond team toch niet zo moeilijk meer zijn!

Ik hoop dan ook dat mijn blog je zal inspireren om in je eigen omgeving op zoek te gaan naar een hondenschool of vereniging waar je de sport van je keuze de komende jaren met je hond kunt gaan beoefenen. Ik wens je alvast heel veel plezier toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten