dinsdag 19 juli 2011

Foutje bedankt!

"mam, er is iets met mijn computer??? Hij doet heel raar, ik heb geen msn meer, geen skype...ja wel nog internet. "( klinkt het ergens al bekend?) Mams tegen dochter; "heb je AVG al geupdated..ja mam...een scan gedraaid...vanmorgen nog...dat heb je met al die zooi die je download...ik zit alleen maar op Hyves en You Tube mam....er komt steeds een scherm op..."
Zucht, "okee ga hem dan maar naar beneden halen!"
Laptop op tafel, opstarten okee, meteen pop-up rechtsonder van een of ander rood/zwarte virusscanner."heb je die gedownload?"Nee mama, die was er opeens"...jaja
AVG openen. Helaas; pop-up; AVG.exe is geinfecteerd en wordt geblokkeerd zegt de Rood/Zwarte onbekende. Prompt een groot scherm waarin razendsnel, euh, wel honderden virussen worden gevonden en op mijn radicale kruisje gereageert wordt wilt u wel onbeschermd verder...ja zeker!
Waarom opent AVG niet? Dan maar Defender opstarten; jammer dan same story...CCleaner dan...Nadaa! Internet openen; dat werkt nog..F-secure online scanner erover..dus niet..de onbekende rood/zwarte popt-up Geinfecteerd programma, uitvoering gestopt.  Staat er een vreemd programma in de lijst nee.. processen dan; rechtermuisknop Taakbeheer; dus pech... taskui.exe is geinfecteerd en afgesloten.
Ojee het ziet er naar uit dat we een hardnekkig virus binnen hebben want alles dat maar enigszins een opening is naar het verwijderen wordt geblokkeerd, zelfs als we de pop-ups negeren.
Dan maar met een omweg. Eerst alle temporary files en cookies deleten. Dan IE opstarten..traag..maar nog werkend. Zoek"vreemde virusscanner" Meteen 10 sites over deze  Oldschool Malware Trojan virus...
Dit is dus echt foute boel!! ah..mijn favouriete site voor probleemoplossing staat er ook bij. Klik..Ja dus een Trojan binnen. Die vervelende pop-ups tussendoor.Scroll naar... hoe te verwijder...Okee zegt meneer Trojan, dat hoef je niet te lezen, IE closed. Opnieuw maar nu direct naar favouriete site...scroll...advies..haal vink bij proxy onder LAN weg, reboot, F8, safe mode with networking- andere virusscanner downloaden.
Goed doen we...geintje...geen vinkje..F8 reageert niet ( werkt dat niet bij windows 7?)..wel F2 maar daar zie ik nergens de keuze die ik moest maken... computer start van zichzelf door. Weer IE openen en een andere oplossing zoeken, maar bij elke site met de naam van de Vreemdeling wordt IE consequent afgesloten. Dan even via zoon's pc het web op. Tips meenemen en proberen een virusscanner te downloaden.Ja dat mag best van Meneer, maar openen en runnen... helaas pindakaas.
Nog eens taakbeheer proberen maar nu via msconfig...Override door virus. Via reboot, ctrl-alt-del en dan taakbeheer...nee ook niet weer geblokkeerd. Begint irritant te worden dit virusje!
Ik begin er een hard hoofd in te krijgen. Al ruim twee en een half  uur bezig. Dan..FLOEP..zwart beeld met een of andere te snel verdwijnende tekst en laptop is uit. K*T, wat is dit nu oververhit door het verwerken van al die pop-ups of windows aangetast?  5 minuten wachten dan maar..ja lekker..doe maar een kopje koffie...
Even naar de wc, de koffie opleuten en dan laptop weer aan, bij de eerste tekenen van het opstarten van dochters werkscherm ctrl-alt-del en taakbeheer kiezen..Nadaa..te laat Trojan alweer actief. Goed Jij vervelend ik ook vervelend.Uit die laptop."kunnen we 'm niet beter wegbrengen naar de Pc zaak?"wordt gevraagd.
Nee we proberen opnieuw...net iets eerder dan het beeldscherm opstart..ctrl-alt-del en taakbeheer. Twee pogingen verder ( sorry lappie)..we zijn binnen in taakbeheer..tabblad processen. Ergens moet dat rotding staan..snel checken voor ie het weer overneemt. Van alles wat lijkt op combi's van letters van de fake virusscanner, alles wat vreemd lijkt en alles wat ik niet herken als van windows zelf ( ahum, bij mijn eigen desktop met XP moet je wel eens wat processen stopzetten om de pc te versnellen), daar wordt het proces van beeindigd...we houden hoop.
Taakbeheer naar taakbalk anders kom ik er misschien niet meer in...ik zie nog geen pop-up.
Zou AVG nu lukken? Yep..updaten en draaien die hap..helaas vindt AVG alleen maar cookies. Ccleaner er achteraan...maar liefst 78001 temp files ( hoe kan dat nu ik had er al zelf gedeleted).Goed schoon maar op.
Nog steeds geen pop-up..checken bij Taakbeheer of er niets is teruggekeerd uit het Verwijderde .....nee 't gaat  nog goed...
Via configuratie dan Defender opstarten..volledige scan aan na een update. "kan uren duren".
Goed hoor..we hebben nog de hele avond.
Drie kwartier later; gevonden een ernstige bedreiging asx.wimad.az Trojan. Wilt U hem verwijderen of in quarantaine?
Nou Verwijder maar lekker hoor.
Voor alle zekerheid alle virusscanners nog maar eens updaten, windows gooit er nog even een beveiliging en een servicepackje tegen aan ( Fijn, kon dat niet eerder?). De laptop uit.  En weer opnieuw aanzetten. Op Hoop van Zege.
Joepie de Poe... het is gelukt we hebben het beest verslagen!
Dankjewel  Mams... kosten 3 uur en 20 minuten en de eerste aflevering van NCIS-LA gemist.
Foutje bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten