woensdag 9 januari 2019

Bearded Collumn©- Nee hoor, mijn hond schooit nooit!


Etenstijd.
Terwijl je het eten staat voor te bereiden, piept er nu en dan een harig smoeltje om het hoekje, met zo'n zwarte of bruine dopneus al snuffelend in de lucht.
Helemaal nu het weer winter wordt. En er traditie getrouw natuurlijk weer verse snert gebrouwen wordt.
Ik houd ze maar te vriend... want ik denk dat ze een moord zouden doen voor dat lepeltje, met stukje worst, door hun eten ;)
Onze Nelson vroeger genoot er altijd van om de soeplepel af te likken en geloof me maar, die was nog schoner erna dan je zelf kon afwassen.

Ook de zelf gemaakte oliebollen aan het eind van de decembermaand zijn geliefd bij de harige viervoeters. Ik zal het nooit vergeten; We zitten aan de koffie met een oliebol erbij. De telefoon gaat ( toen nog zo eentje met een kabel, he) en manlief neemt op. Als hij na het gesprek zijn oliebollen verder wil opeten, is het schoteltje leeg. “heb jij mijn..” maar terwijl dat gevraagd wordt zien we onze Chico zitten..En met de slikbeweging die hij maakt zien we twee bolvormige objecten langs zijn hals naar beneden verdwijnen.

De tijd dat onze kinderen “mama, mogen we een snoepje?”kwamen vragen ligt al weer jaren achter ons, maar op de een of andere manier is dat, in time, overgenomen door de Beardies.

We hebben het We-gaan-slapen-frolicje, een inmiddels al ruim twintig jaar oud ritueel dat zich van pup op pup heeft doorgegeven. En dat ook onuitgesproken binnen een dag bekend is bij onze beardielogeetjes. Die zich, na het afsluiten van de achterdeur, met de anderen samen,de poten uit hun lijf rennen op weg naar hun slaapplekje om maar als eerste het snoepje in ontvangst te mogen nemen.

Die welverdiende dentastix na een kambeurt, die uit de hondenlade in de keuken getoverd wordt en Echt alleen voor jou is!
Regelmatig komt het voor, dat ik,nadat ik alle boodschappen heb weggeruimd ,mezelf een kop koffie sta te maken en ik een tig tal ogen op mijn rug gepriemd voel...
En als ik me dan omdraai dan staan ze daar, met hun tong uit de bek en vragende ogen...zo van ben je niet iets vergeten?
Dat heb je er dus van, als je ze zelf hebt aangeleerd dat ze een kippenpootje krijgen als je boodschappen bent wezen doen.

Of als het tijd is om hun etensbakken klaar te gaan maken.
Geloof me dat vergeet je hier echt niet!
Want een hoog enkel blafje van een kleine zwarte beardiedame herinnert je er wel aan.
En wanneer je op weg gaat naar de keuken, zie je haar al zitten bij het aanrecht. Terwijl de blaffende ouder bruine Beardiedame, de andere harige grijstinten aanspoort te komen en die niet stopt tot dat ook haar bruine vriend is gearriveerd.
En tja.. die oude Beardieman wordt steeds dover.

Eigen schuld hoor want toen die bruine dame nog een pupje was vond je het maar wat leuk dat ze haar maatjes ging roepen. En dat het niet helemaal in overeenstemming was met de “hondse opvoeding” daar dacht je niet aan.
Rituelen en gewoontes sluipen zo nu eenmaal stiekem je leven binnen...

En het blijft zo sneu als je nee moet verkopen tegen iets wat je ze zelf hebt aangeleerd.
Bijvoorbeeld als er geen brood genoeg ( ontdooit) is, wanneer Baas s' morgens zijn werklunch klaarmaakt.
Was het vroeger nog 1 of 2 sneetjes brood voor de reuen...tegenwoordig zijn er 6 gegadigden.
6 zielig kijkende smoeltjes...
Maar op zo'n moment blijkt ook dat het gaat om het ritueel en niet om de inhoud. Want als je dan dat ene kapje brood verdeelt in 6 pietluttige stukjes en ze die geeft dan rennen ze elk tevreden naar een eigen plekje om het met smaak op te peuzelen.

Schooien, dat doen ze hier niet!
Ja ja”..ik hoor het al denken.
Nee ze schooien niet...ze vragen! Net als toen de kids om een snoepje kwamen vragen!”
Ja..ja.. Maar honden gaan steeds dichter bij je zitten, geven pootjes, klimmen op stoelen...
Dat doen kinderen toch niet?
Nou, nee die pootjes geven zag ik de kids inderdaad nooit doen ;)
en wat betreft de rest?
Black Box methode in actie.
Want gooi er nog een stel kwijlende oogjes bij ( hè toe... mam?) en je gaat geheid overstag.
Jammie!

Onze magen zijn weer gevuld. De koffie pruttelt...
Als ik de etensbakken van de honden opstapel om aan het uitdeelrondje te beginnen zie ik hoe de afwachtende harige smoeltjes me langzaam volgen.
loop maar” zeg ik en de zwerm verspreid zich op weg naar hun eigen stekje om daar geduldig te wachten tot hun bak wordt neergezet.
Terwijl ik de koffie inschenk, luister ik naar hun gesmikkel. En bedenk me dat ik eerdaags weer eens snert moet gaan maken..

©Elizabeth van Mulken-Keur 2018

Bearded Collumn© " Nee hoor mijn hond schooit nooit" is met een foto van onze puppies Sogno en Sirius gepubliceerd in het NBCC clubblad no 6- 2018

mijn collumn gepubliceerd in NBCC clubblad 2018- no 6


In mijn collumn haal ik de Black Box methode aan, hier onder vind je de uitleg;

De Black Box Methode

Er bestaan veel verschillende opvoed/trainmethodes. Peter Beekman werkte de Black Box methode uit. Hij gaat er van uit dat gedrag een natuurlijk iets is en dat de hond dat gedrag vertoond dat hij in de situatie als juist acht,
Gedrag is een reactie beïnvloed door interne en externe prikkels.
De Black Box methode gaat er van uit dat de hond dus zelf op zoek gaat naar de juiste manier om een oefening uit te voeren of een (tussen)doel te bereiken. Wat verwacht de baas dat ik doe?
Hij zal dan verschillende acties gaan ondernemen en onderwijl jouw reactie daarop gaan peilen.
Je wacht hierbij daarom in principe af met belonen tot de hond ( een deel van )de oefening uitvoert op de gewenste manier of een handeling doet die daar heel dicht bij komt. Pas dan geef je de beloning . De hond associeert daardoor steeds de laatst uitgevoerde handeling met de beloning en zal deze gaan proberen te evenaren bij een bepaalde actie (oefening, opdracht,sportactie). Het is heel goed mogelijk om dit te doen met behulp van een clicker wanneer het gebruik hiervan reeds bekend is bij de hond.
Een voorbeeld. Je wilt dat je hond in een cirkel stapt ( en gaat zitten). Je kunt hem er naar toe brengen en dan belonen maar dit betekent niet dat je hond de bedoeling heeft begrepen. Je kunt ook de hond in de nabijheid van de cirkel los laten en afwachten tot het moment dat hij er in stapt. Op dat moment beloon je. Als je dit meermaals geoefend hebt en de hond de opdracht snapt kun je de opdracht verder uitwerken..je wacht nu tot hij zit in de cirkel met belonen. Vervolgens kun je er een commando aan koppelen. Voorbeeld “kring”. De hond moet nu leren dat “kring”betekent in de cirkel gaat zitten. Dit kun je nog verder uitbouwen door bijvoorbeeld een afstand tot de cirkel te creëren. Je gaat op korte afstand van de cirkel staan, geeft de hond de opdracht “kring”en wacht af tot hij in de cirkel gaat zitten en beloond dan. Gaat het goed dan bouw je zo de afstand verder uit.
Wanneer een hond door het zelf zoeken naar de gewenste actie onrust gaat vertonen of er een “gevaarlijke”situatie ontstaat dan moet de baas in kwestie de hond wegleiden zonder te straffen of te belonen en tot rust laten komen. ( even een stukje wandelen, een eenvoudige opdracht laten uitvoeren) en het later nog eens proberen.

© EvMK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten