dinsdag 24 april 2012

Economische crisis en bezuinigen.

Nederland zit weer zonder regering. Is het slecht? Ik weet dat nog niet zo zeker als ik de voorstellen om te bezuinigingen doorneem, welke in het catshuis zouden zijn besproken;
http://nos.nl/artikel/147629-de-bezuinigingsvoorstellen-op-een-rijtje.html

Valt het alleen mij op dat vooral de gewone burger getroffen worden en dat de rijken van dit land wederom buiten schot lijken te blijven?
Qua onderwijs gaan we weer terug naar de periode van voor de Mammoetwet van 1968toen werd gesteld dat eenieder in Nederland recht moest hebben op goed onderwijs. Collegegeld verdubbelen, kosten wederom afwentelen op ouders, lesuren verminderen,... het lijkt wel de ommekeer!
In plaats van dat Nederland gaat investeren in onderwijs gericht op de toekomst, op vakmensen, ontwikkeling en digitalisering, op praktijk in plaats van dienstverlening, gaan ze korten op het onderwijs. Nogal logisch dat de Roemenen ons de afgelopen jaren qua techniek en slimmigheid aan het inhalen zijn...en onderwijl op een "skimmige" manier ons geld ontfutselen.
De tijd dat Nederland zich alleen richtte op economie en dienstverlening is achterhaald...waar niks geproduceerd wordt, kan ook niets verhandeld worden.
Er wordt neergekeken op beroepen, waarvan de kennis al nuttig is gebleken in de oudheid. Als je niet werkt als moeder ben je een paria.
Je bent niets als je niet hooggeleerd bent en een baan met een stropdas hebt.

Maar intussen worden er vakmensen uit andere landen gehaald om het werk te doen waarvan veel Nederlanders nog niet eens meer weten hoe het zou moeten, denk maar aan boeren, de bouw en vakgerichte zaken als glaswerkers, bakkers, naaiwerk, e.d.

Moet er dan niet gekort worden op het onderwijs? Mag best van mij, maar doe het dan op zaken die ook iets teweeg brengen; afschaffen of blokkeren opleidingen van sectoren waar al genoeg werklozen in zijn of verwacht worden, leerkrachten wijzen op het doel van hun functie en het terugdringen van het schoolverzuim (vb; bij leerlingen door korten beurs maar ook bij leraren!), schoolboeken gewoon via school verschaffen en daar een budget aan de school voor toekennen, afschaffen citotoets als pressiemiddel ( waardoor te vaak een verkeerde school gekozen wordt), vakgericht onderwijs direct combineren met "werkende" praktijk. Moeilijklerende beter begeleiden zodat ze zelfstandig kunnen worden ( later minder zorg nodig), een betere verdeling van school/vakanties. Maar vooral onderwijs bereikbaar houden voor iedereen!

Dan de zorg;
Betalen we nog niet genoeg? Een zorgpremie die de afgelopen drie jaar zo'n 27% is gestegen, nog niet te spreken over het eigen risico en de vermindering van de basiszorg. Ik weet niet hoe het met jullie gesteld is maar wij betalen aan zorg zo'n 18,5% van ons maand-inkomen. Iets dat niet eens in verhouding staat met de zorg die we afnemen.. Het gaat me te ver om te zeggen dat de verbruiker maar moet betalen, want dan zouden bepaalde groepen mensen de dupe worden.Maar het maakt wel duidelijk dat er een hoop schort aan het zorgstelsel.
Raar wel, dat het jarenlang goed was geregeld toen er ziekenfonds was; geen extreme prijsstijgingen bij (medicijn)fabrikanten en specialisten, goede zorg en de mensen die er het hardste werkten kregen ook beter betaald. En gek genoeg het bleef voor iedereen betaalbaar. Ik schreef al eens eerder in een Blog dat alles, waar de regering zich mee bemoeide, ook een chaos is geworden.
Tip voor het kabinet-to-come; instellen van een ziektenkostenpremie gebaseerd op een percentage van het loon, zonder daarbij een maximumloon in te stellen! ( want anders komen de kosten weer alleen neer op de niet-rijken)
En voor de zorg zelf; beginnen met het goedkoopste geneesmiddel, omdat het rijk dat voorschrijft terwijl je weet dat alleen het duurste middel helpt kost VEEEL MEEER! Dus goedkopere zorg is gerichtere zorg. Ook hoeft voor mij het ziekenhuis niet belegd te zijn met marmeren tegels, ik heb liever een verpleegster die haar werk met plezier doet, daar zou ik sneller ( en dus goedkoper) beter van worden..

Afgelopen week deed ik mee aan een enquete, waarbij de vragen, per toeval, tijdens de nieuwsuitzending s'avonds terug te zien waren.
Een van die vragen was of je vond dat Nederland moest voldoen aan de normen van Europa, mede opgesteld door onze premier Rutte. Nu ben ik een van die Nederlanders die deze insteek van de heer Rutte al geen goed idee vond, dus mijn antwoord op deze enquete-vraag laat zich wel raden.

En nu ik het beoogde pakket bezuinigingen heb gezien, die de situatie in Nederland voor het merendeel van de bevolking alleen maar zal laten verslechteren, ben ik blij dat de heer Wilders zijn poot stijf heeft gezet en er nieuwe verkiezingen komen. Nee, ik ben geen PVV-er. Mag wel hopen dat nu het wel eens een echte democratie kan zijn.

En voor de in te dienen begroting van 2013 aan de heren in Brussel;
de volgende suggesties;
- Een voor ons allen, allen voor een. Eerst Nederland (financieel) op orde, dan pas bijdragen aan Europa.
- We steunen griekenland wel door daar op vakantie te gaan.
- Ontwikkelingswerk is in eigen land veel meer nodig.
- 1 bestuurslid/ambtenaar met de Balkenende norm is gelijk aan vier gemiddelde Nederlanders met een baan.

- Afschaffen wachtgeldregeling( politici/bestuur/ambtenaar), gewoon dezelfde regels volgen als die voor ontslagen/overbodige medewerkers.
- Geen verdere deelname aan de Joint Strike Fighter.
- Geen deelname aan oorlogen elders, dan blijven ze daar ook niet gestimuleerd om te blijven vechten.
- Geen banken/bedrijven steunen, die het door ons Nederlanders opgebrachte geld aan hun top als bonus geven.
- Ziektenkostenpremie gebaseerd op percentage inkomen zonder maximum van loon.
- Hypotheekaftrek tot maximum hypotheekbedrag en schaal van loonbelasting.
- Werklozen inzetten voor werk waarvoor we nu buitenlanders naar Nederland halen, ook als ze er niet voor gestudeerd hebben.
- Als bedragen voor zorg, kinderopvang en onderwijs Betaalbaar zouden zijn, zouden Toeslagen niet nodig zijn!
-hoe minder bureaucratie, hoe meer positief resultaat!

In de tussentijd ga ik de Nederlandse economische crisis maar alvast te lijf met bezuinigingen op "microkrediet" niveau,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten