Van schoonpap kregen we een verse bloemkool, die voor hem alleen een beetje te groot was...of wij hem wilden hebben. Nu staat bloemkool eigenlijk niet meer zo vaak op het menu sinds we ons konijn Kruimel niet meer hebben. Deze was altijd verzot op de bladeren ervan. Dus lekker pap...
Weer eens een oerhollandse maaltijd ala oma's; aardappelen, jus-tje, bloemkool met een sausje en een lekker bal gehakt erbij.
Maar zodra de bloemkool in roosjes is gemoot en het gehakt op de aanrecht ligt te ontdooien, komt de gedachte in me op weer eens een keertje "schotse eieren"te maken. T is alleen al zeker 15 jaar geleden dat ik dat voor het laatst deed. De koelkast induiken, hoeveel eieren heb ik nog, dan de kruidenlade inspecteren of alle benodigde kruiden aanwezig zijn. Gelukkig was ik s'morgens nog langs de supermarkt geweest.
Dan aan de slag. de pan met water op het vuur en wachten tot het kookt. Wat zou ik graag zo'n quooker hebben zoals bij Top Chef!
Een paar kleinere eieren erin, pakembeet 5 minuten koken en lekker laten schrikken onder de koude kraan. Dan komt even zo'n lastig karweitje; hele zachte eieren pellen zonder ze kapot te maken maar waarempel lukken ze allemaal. Terwijl ik alvast het pond gehakt meng met een rauw ei..( Het moet eigenlijk met kalfsgehakt maar alè met gemengd gehakt gaat ook lukken,hoor.), offert zoonlief zich met liefde op om het kruidenmengsel in de vijzel tot een groene smurrie te maken; scheutje citroensap, 1 theelepel peterselie en zout, half theelepeltje basilicum, salie,oregano,nootmuskaat en een snufje cayennepeper met een handje paneermeel.
Zo dat kan ook door het gehaktmengsel. Dan grofweg verdelen in porties voor elk eitje en dan begint het echte werk.
zo'n tweederde van elk hoopje gehakt wordt in mijn handpalm tot een kommetje gevormd, eitje erin, afdekken met de rest van het gehakt en heel voorzichtig een bal vormen zonder naadjes, zonder natuurlijk het ei erin te pletten!
Nog even in een kommetje paneermeel rondrollen en in de koelkast wachten tot we gaan koken.
Komt prima uit dat de gehaktballen net zo lang moeten braden als de bloemkool moet koken. Als manlief thuis komt en vraagt wat we gaan eten bij de gehaktballen, roept zoon, even niet op de naam komend, dat we "witte broccoli" eten.
En zo wordt onze eigentijdse variant op een oerhollandse maaltijd;
"witte broccoli met ham-kaas saus, röstirondjes en verstopte eieren".
By the way; het smaakte prima!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten