De afgelopen twee weken hebben Husband en ik ons gebogen over de mogelijkheden om meer winters comfort in ons huis te krijgen en tevens om te besparen op het gasverbruik.
Sinds we ons huis in 2005 kochten is ons gasverbruik al drastisch verminderd ten opzichte van het 4500+ kuub jaarverbruik door de vorige bewoonster.
Komende van een huurhuis, dat in hetzelfde decennium na de tweede wereldoorlog was gebouwd, wisten we dat het gasverbruik door het ontbreken van isolatie en dubbel glas een heikel punt zou zijn.
Daarbij is ons huis nu ook nog een bijna het dubbele aan m3 inhoud dan ons huurhuis was.
Door de grote energiebedrijven wordt voor een 2onder1-kap een landelijke gemiddelde aan gehouden van 1800 m3 per jaar, zij het dan dat nergens wordt aangegeven hoe ze aan dat gemiddelde zijn gekomen.
Op hoeveel m3 huis is het gebaseerd, op hoeveel vloeroppervlakte, hoeveel bewoners, landelijk of stadswoning, stookgedrag ( vb wordt er boven wel/niet gestookt,is er iemand thuis overdag..)? Onderbouwing van het gemiddelde vind je dus nergens terug.
Op andere, meestal milieu-gerichte, websites vind je een iets betere nuancering waarbij een rijtjeshuis zo'n 1600m3, een hoekwoning 2200m3, een 2onder1kap 2600m3 en voor een vrijstaand een gemiddelde van 3000m3 wordt berekend. Nu is ons huis zowel een 2onder1kap als een hoekwoning.
Door het vervangen van de 35 jaar oude cv-ketel, het aanbrengen van HR++ glas in het hele huis, door de oude aanbouw te vervangen door een geisoleerde versie,comfort-praktisch inrichten,gordijnen te hangen waar nodig en door de kale pannen van de zolder te isoleren met PIR-isolatieplaten,is het ons al gelukt om het verbruik terug te dringen naar zo'n 3600m3per jaar.
( berekend op het gemiddelde van de afgelopen drie jaar met 1 gewone,1 zachte en 1 strenge winter; 16gr s'nachts en gemiddeld 18 graden overdag).
Let wel, we stoken het hele huis, zo'n 600m3 inhoud, inclusief de zolder, waar onze tienerdochter haar eigen "appartement" heeft.
Met een gasprijs van zo'n 58 cent zou een verbruik op het landelijke gemiddelde ons dus zo'n 580-1044 euro per jaar kunnen schelen. Een hoop geld toch, dat we dus ook voor andere dingen zouden kunnen gebruiken.
Uiteraard is het logisch dat je meer stookt als het kouder is maar bij ons is een deel van het hoger zetten van de cv ook te wijten aan de tocht die bij het minste regen-winderig weer door de muur van de zijgevel, gericht op west-noord-west, naar binnen trekt.
Reden te meer om eens te gaan bekijken of we dit door middel van spouwmuurisolatie zouden kunnen oplossen.
Dus maar eens een oproep voor offertes gedaan. Gelijk wordt je bestookt met suggesties voor zonneboilers en vloerisolatie.Gunstig voor het energielabel bij verkoop! Sorry, dat vroegen we niet. Ja.. maar met vloerisolatie kunt u nog meer m3 gas p/m2 geisoleerd oppervlakte besparen.. Tja we hebben wel een kelder maar ons huis uit 1949 heeft geen kruipruimte..oh nee dan kan vloerisolatie niet...tja dat wisten we dus al...daarom vroegen we voor ook alleen voor spouwmuurisolatie.
En wat betreft het energielabel...C zal vanwege de leeftijd van het huis het beste zijn dat we kunnen bereiken.Ook al uitgezocht. Dus liever geen blablabla.
Terwijl de grote energiebedrijven pas tijd voor een offerte hebben als de zomer onderhand is begonnen, zijn er gelukkig nog wel andere bedrijven die wel genegen zijn informatie te verschaffen over mogelijkheden en prijzen.
We weten inmiddels dat we een bredere spouw hebben dan de meest gangbare waardoor we met isoleren een hogere isolatiewaarde (Rd2,3) kunnen krijgen en dus meer kunnen besparen op gas.Dat glaswol niet kan maar isoparels wel. Dat de muur in comfort zo'n 6 graden warmer gaat aanvoelen en winddicht wordt... ja dat is net wat we willen,heerlijk!
Bij de ene firma of isolatiewebsite ga je nog meer besparen dan bij de andere dus nemen we alles met een korreltje zout en gaan we uit van de meest minimale besparing gebaseerd op ons 3jaar-gemiddeld. Alles meer bespaart is extra winst,extra gunstig voor het milieu en vermindert de terugverdientijd. Die terugverdientijd komt momenteel neer op ongeveer 4 jaar. Afhankelijk van eventuele (nog te gunnen) isolatie-subsidies.
Dus wachten we even rustig alle nog te komen offertes af, ook om mooi te kunnen vergelijken...maar dat ons huis geisoleerd gaat worden dat is nu al zeker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten